Verslag Triathlon Almere

27 augustus 2011

Almere – 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer hardlopen, en dat allemaal achter elkaar. Deze uitdaging gingen twee triatleten van het AKA/Bikecenter triatlonteam aan bij het Nederlands kampioenschap triatlon over de klassieke lange afstand in Almere. Na een jaar lang intensieve training, was het zaterdag eindelijk zover en begonnen Han Poppema (Linschoten) en Coen Kuijpers aan deze beproeving. Voor Poppema werd het zijn tweede opeenvolgende keer, Kuijpers debuteerde.

Samen met 275 andere deelnemers starten de leden van Clytoneus om half acht ‘s ochtends aan 3,8 kilometer zwemmen. De woeste golven van het Gooimeer maken de wedstrijd zo lastig dat enkele deelnemers al binnen een half uur de strijd moeten staken. Gelukkig zijn de twee Woerdenaren goed tegen deze moeilijke omstandigheden bestand en komt Poppema na  1.06.16 uur het water uit. 14 Minuten later heeft ook Kuijpers zijn twee zwemrondes afgelegd.

Na het zwemmen moeten de deelnemers drie ronden van zestig kilometer fietsen door de Flevopolder. Felle buien, harde wind en zelfs onweer, maken dit onderdeel zwaar. Kuijpers presteert het om zijn 180 kilometer in een zeer constante snelheid te fietsen. Tussen zijn eerste en tweede ronde zit zelfs maar 14 seconden verschil. De derde ronde kost iets meer tijd. Zelf geeft hij aan dat “In de derde ronde de wind gedraaid bleek te zijn, hierdoor had ik hem op bepaalde ongunstige stukken opeens tegen.” Waar Kuijpers een fietstijd van 5.38.48 uur realiseert, heeft Poppema voor zijn strijd met de wind 5.50.30 uur nodig.

Na al zeven uur met hun wedstrijd bezig te zijn, moeten zij nu nog een marathon van 42 kilometer hardlopen. Het aanwezige Woerdense publiek dat voor de gelegenheid naar Almere is afgereisd, probeert beide heren enthousiast naar de eindstreep te schreeuwen. Poppema wordt met een eindtijd van 11:10.35 uur 18e in de categorie heren 40+. Met deze tijd eindigt hij drie plaatsen hoger dan vorig jaar. Debutant Kuijpers noteert 12:12:24 uur en wordt hiermee 25e in zijn categorie 50+. Of het voor herhaling vatbaar is weet hij nog niet, maar hij heeft er in elk geval wel enorm van genoten.