Poldermannen bij het Nationaal Crosscircuit

2 maart 2013

Jurjen aan kop bij Abdijcross Fenno in actie bij Floracross

Het seizoen start in november met de Warandeloop, het Nederlands Kampioenschap cross in Tilburg. Dit is het enige kwalificatiemoment voor het EK-cross in Velenje (Slowakije). Jurjen kiest ervoor om hier bij de ‘lange cross’ te starten omdat bij het EK geen korte afstand gelopen wordt. Dit blijkt aan het begin van het crossseizoen een (te) grote uitdaging. Hij eindigt als 4de Nederlander in het klassement <23, goed genoeg voor deelname aan een EK-team <23. Helaas besluit de Atletiek Unie geen team uit te zenden. Fenno (19) start ook op de lange cross, maar komt ‘zichzelf onderweg tegen’ en besluit uit te stappen.

Daarna volgt de Sylvestercross in Soest. ‘Soest’ wordt, vanwege de zandvlakte, door veel atleten gevreesd.  Beide broers besluiten om de competitie te vervolgen op de ‘korte cross’ (3200 meter). Jurjen eindigt als beste Nederlander achter 2 Marokkanen en een Mauritaniër , op de 4de plaats. Dit is goed voor het maximaal aantal punten in het Nationaal crosscircuit. Fenno eindigt als 28ste van de ruim 70 deelnemers in de middenmoot.

Op 20 januari is de Abdijcross in Kerkrade, de 3de cross in het circuit. Misschien komt het door het lange eind rijden, maar het lijkt wel of deze cross altijd moeizaam gaat. Het sneeuwt de hele dag, de hellinkjes zijn te stijl en het is koud in het bos van het klooster van Rolduc. Jurjen eindigt die dag als 5de (3de NL-er) bij de korte cross en Fenno als 24ste.

De Finale van het Nationaal crosscircuit is de Mastboscross in Breda. Een steeds beter in vorm komende Jurjen wint de korte cross in Breda en daarmee ook het klassement van het Nationale Crosscircuit <23 (neo-senioren).  Hij wordt ook gedeeld eerste bij de senioren, maar omdat hij 1 korte cross minder gelopen heeft dan Tijs Groen, eindigt hij in dit klassement als tweede. Fenno eindigt uiteindelijk in het klassement van de neo’s <23 als 8ste. 

En nu? Via een trainingsstage in Spanje is de blik nu weer gericht op  het baanseizoen en dan met name op de 1500m (maar ook de 800m). Jurjen heeft zich ten doel gesteld een lage 40-tiger (3.42/3.43 min) te lopen en zich daarmee te plaatsen voor het EK <23 in Rieti (Finland) en Fenno hoopt stevig door de 4min. grens te gaan.

Luister naar het verslag van Jurjen op de Sylvestercross.