Jurjen Polderman op cover Runner's World

6 mei 2013

Het is toch wel even raar opkijken als je jezelf op de deurmat ziet liggen. Ondanks dat ik me mentaal al min of meer had voorbereid op dit speciale moment, was ik toch verrast omdat ik nog niet wist welke van de 19 eindfoto’s eindredacteur Olivier Heimel voor de cover van de mei-editie van Runner’s World zou gaan gebruiken. Op de Cover loop ik in korte broek en T-shirt de zomer tegemoet, echter de covershoot heeft plaatsgevonden in winterse omstandigheden.

Op 22 maart kreeg een mail vanuit Runner’s World of ik mee wilde werken aan de fotoshoot die op 28 maart zou plaatsvinden aan het IJ in Amsterdam Noord. Dus daar stond ik dan samen met Olivier Heimel en bekend sportfotograaf Bastiaan Heus aan de kade aan het IJ, op zoek naar een geschikte graffiti-muur om als achtergrond te gebruiken voor het schieten van de foto’s.

De lente liet eind maart alleen nog even op zich wachten en er stond een ijskoude wind aan het IJ waardoor het bijna onmogelijk werd gemaakt om goede zomerse foto’s te maken. Om op de juiste plek voor de muur te draaien naar de camara, met de juiste fase in de loopbeweging en de juiste gezichtsuidrukking, is moeilijker dan je denkt. Het is ook een ware kunst van fotograaf Bastiaan heus om op dat juiste moment een foto te schieten. Om die reden ren ik wel tig keer opnieuw en opnieuw een uitgezet parcourtje af. Dit is gebeurd op drie verschillende plekken in Amsterdam Noord en de covershoot duurde in totaal anderhalf tot twee uur.

Bij de derde sessie foto’s schieten waren we genoodzaakt te stoppen omdat je de kou nu wel heel goed in mijn gezicht kon terugzien en er in totaal meer dan 300 foto’s waren geschoten; er moest er toch wel één goede tussen zitten. Als ik mezelf op het blad zie, vind ik toch wel erg gaaf dat ik dit heb mogen doen en ben zeer tevreden met het eindresultaat.

Opnieuw een spannend seizoen met veel kansen

Ik verlaat het winterseizoen met een goed gevoel, een nieuw PR op de 10km (30:35), een belangrijke overwinning en goede klassering in het Nationaal Crosscircuit en met een sterkere fysieke basis. Alles wat aan trainingen gedaan is in de winter, staat in dienst van het baanseizoen. Al vanaf begin maart worden mijn trainingen steeds korter en intensiever, zodat ik uiteindelijk eind april/begin mei op wedstrijdtempo kan draaien. Lange duurlopen verdwijnen uit het schema en ik ben gestart met trainingen in looptechniek bij Thijs Ros, op de oud-vertrouwde baan bij Clytoneus.

Een paar weken geleden begon ik bij Thijs aan de eerste techniektraining en dan merk je wel dat er nog een hoop te verbeteren valt en dat ik nog een stuk efficienter en effectiever kan lopen. Op dit moment ben ik op trainingstage in Calella, waar de laatste voorbereidingen worden getroffen voor het baanseizoen. Dit baanseizoen staat net als voorgaande jaren in teken van de 1500m. Op dit moment loop ik 3:45,96.

Dit seizoen denk ik dat ik 3:40,00 kan gaan lopen gezien mijn progressie in de trainingen, en wil me zodoende voegen bij de Nederlandse Top. De limiet op de 1500m voor de Europeze Kampioenschappen onder 23 in Tampere (Finland) is 3:44,00 en deze tijd wil ik dan ook minimaal halen. Dit kampioenschap vindt plaats op 11 tot en met 14 juli en atleten hebben slechts een beperkte periode de tijd om de limiet te lopen. Limietpogingen zal ik voornamelijk doen in wedstrijden van het nationaal baancircuit of ik wijk uit naar België.

Mijn eerste wedstrijd wordt een 1000m in Lisse op 11 mei, vervolgens loop ik mijn eerste 1500m in Hoorn op 18 mei en doe ik een limietpoging op de 1500m in Nijnmegen op 12 juni. In de tussentijd zal ik tevens uitkomen voor Clytoneus in de mannen competitieploeg. Op 19/21 juli zal ik tevens voor Clytoneus uitkomen op de Nederlands kampeioenschappen in Amsterdam. Ik heb erg veel zin in dit baanseizoen en hoop dat er een hoop persoonlijke records zullen sneuvelen!