Jongens junioren B 10e van Nederland

24 september 2014

Amsterdam, 21 September 2014 - Op zondag vond bij AV’23 in Amsterdam de landelijke finale plaats van de B junioren competitie. De jongens junioren B van AV Clytoneus wisten zich verrassend als tiende te plaatsen. Uiteraard wilden de heren wel in stijl afreizen en had Jelle voor passende kledij gezorgd. De namen die op de – uiteraard oranje – shirts stonden waren bedacht tijdens een gezellige avond in een afgelegen gehucht in Duitsland en maakten gelijk duidelijk hoe het stond met de creativiteit van onze jongens. ‘Opa Thijs’ nam in ieder geval zijn shirt met een grote lach in ontvangst, waarna het tijd was af te reizen richting Amsterdam om met de beste twaalf teams van Nederland te strijden.

In Amsterdam aangekomen werd het Clytoneus kamp geïnstalleerd, gingen een aantal chauffeurs nog even de spanning van zich aflopen waar anderen zich rustig hielden met kopjes koffie terwijl de atleten al rustig hangend – en soms minder rustig – in de stoelen afwachtten tot de wedstrijd zou losbarsten.

Job mocht als eerste starten met polsstok en had zich als doel gesteld om minimaal 2.70m te springen. Job ging erg goed van start en haalde ook zonder veel problemen 2.70m. Helaas werd er daarna een ‘inspringpauze’ ingelast, waardoor de wedstrijd voor Job wel erg lang stil kwam te liggen. Helaas bleek na deze pauze 2.80m er niet meer in te zitten.

Ondertussen was Lars gestart met hoogspringen. Een onderdeel waarop hij pas sinds kort traint, nadat hij zijn talent tijdens een onderlinge wedstrijd hiervoor had ontdekt. Lars sprong onder luide aanmoediging van de steeds aangroeiende fanclub 1.70m en miste net de 1.75m.

Na de hoogvliegers was het tijd voor de werpers en trad Laurens aan op het onderdeel speerwerpen. Het hele seizoen presteert Laurens al heel goed en ook dit keer wist hij de speer tot 42.88m te werpen en haalde hiermee een mooie zevende plek.

Tegelijkertijd stonden de snelle mannen klaar voor de 110mh. Tom startte als eerste en kon helaas de driepas niet volhouden. Hij finishte in 17.71s. Daarna startte Jelle en hij ging goed over de eerste drie hordes, daarna werd het hard werken. Hij finishte uiteindelijk toch nog in een nieuw PR met 16.34s.

Jelle kon vervolgens door naar het verspringen. De wind kwam af en toe uit verschillende richtingen, wat het lastig maakte voor de aanloop. Jelle werd uiteindelijk 6e met 6.10m.

Bart en Tom maakten ondertussen de buitenbaan onveilig bij de 800m. Bart wist de eerste serie te winnen in een uitzonderlijk mooie stijl en finishte in 2.11.67. Tom liep voor wat hij waard was, stortte totaal in op de laatste 100m en eindigde in 2.17.84. De gewenste tweeminutengrens zat er voor Tom helaas nog ‘net’ niet in….

Job was inmiddels gewend aan grote hoogtes en startte in groep 2 bij het hoogspringen. Zijn wedstrijd begon lastig, maar nadat de fanclub was wakker geschud en hem over de lat schreeuwde, begon het te lopen. Job haalde vervolgens de 1.70m (PR) in één keer, maar helaas lukte het niet Job ook over de 1.75m te schreeuwen.

Levi mocht nu ook eindelijk aan zijn wedstrijd beginnen op de 100m en wist deze weer op zijn eigen wijze te voltooien. Zijn start was redelijk, halverwege lag hij nog bij de laatsten, maar versnelde goed door en wist zijn serie zelfs te winnen in 11.71s.

Ook Freek kon nu eindelijk van start op zijn favoriete onderdeel kogel. Hij had zich als doel gesteld 15m te werpen, maar helaas zat dat er dit keer niet in. Hij behaalde toch nog een mooie derde plek met 13.65m.

Nu Levi toch warm was gelopen kon hij starten met de 400m. Hij liep een hele mooie race, maar kon uiteindelijk toch niet voorkomen dat er een paar atleten in de binnenbaan voorbij schoten. Hij klokte een goede 54.76s.

Het was ondertussen goed druk geworden in de bocht na de start waar zowel het hink-stapspringen als het discuswerpen goed konden worden gevolgd en ook nog de 1.500m langs kwam racen. Lars mocht het lastige onderdeel hink-stapspringen op zich nemen. Hij kon net zijn PR niet evenaren, maar dat scheelde niet veel: 11.45m. Op de achtergrond waren Laurens en Freek ondertussen aan het discus werpen. Laurens wist in de eerste worp de discus al op 40.11m in het gras te planten, een hele mooie worp. Freek deed niet veel (of ver) voor hem onder met 39.43m.

Onze Marc, nog een C junior 1e jaars, was speciaal voor deze finale ingevlogen om de 1.500m te lopen. Dat is voor onze grote jongens wel heel ver en voor Marc een stuk minder ver, vandaar. Voor Marc was het de allereerste keer dat hij deze afstand liep en de spanning zat er goed in. Marc wist echter tot zijn verbazing in de eerste serie heel goed mee te komen. Hij pakte uiteindelijk onder luid gejuich zelfs de tweede plek na een enorme versnelling in de laatste ronde. Hij finishte met een behoorlijke voorsprong op de rest in 4.44.41 en was ervan overtuigd dat het nog veel sneller had gekund als de rest wat harder had gelopen, maar pakte zo toch weer heel wat punten voor het team.

De wedstrijd werd afgerond met een van de spannendste nummers van de competitie, de estafette. Jelle stond aan de start, vervolgens Levi, Bart en als laatste onze ras-sprinter Laurens. De eerste wissel van Jelle op Levi verliep perfect nadat zij deze een week eerder nog hadden geperfectioneerd bij de mannencompetitie. De tweede wissel verliep helaas niet helemaal vlekkeloos, omdat Levi door de harde tegenwind moest beuken en Bart wel heel enthousiast van start ging. De wissels waren echter geldig en de tijd was met 46.87s prima, net boven het vorige pr.

De dag werd net zoals altijd afgesloten met het verzamelen van alle schoenen, het zoeken naar verdwenen spullen en het bijeenrapen van bananenschillen. Toen dat allemaal was gebeurd was het tijd voor een fotomomentje en de prijsuitreiking. De jongens zijn uiteindelijk geëindigd op een mooie 10e plek met 7.756 punten, aanzienlijk meer dan in de voorrondes. De fanclub stond er glimmend van trots en enigszins vermoeid bij (kijken is vaak nog vermoeiender dan meedoen, ècht….).

Na alle spullen weer naar de rechtmatige eigenaar (AV Clytoneus) te hebben teruggebracht hebben de jongens met opa Thijs deze mooie ervaring afgesloten met het eten van heel veel spareribs en vast een levendige terugblik op wat voor een mooi seizoen het weer geweest is.

Alle uitslagen.

Uitslagen AV Clytoneus

100m 11.71 Levi van Agthoven
400m 54.76 Levi van Agthoven
800m 2.11.67 Bart Roes
800m 2.17.84 Tom Licher
1.500m 4.44.41 Marc Roes
110m horden 16.34 Jelle Heijne
110m horden 17.71 Tom Licher
4x100m 46.87 Jelle, Levi, Bart en Laurens
verspringen 6.10 Jelle Heijne
hoogspringen 1.70 Job de Swart
hoogspringen 1.70 Lars van Golstein Brouwers
hinkstapspringen 11.45 Lars van Golstein Brouwers
polsstokhoogspringen 2.70 Job de Swart
discuswerpen 40.11 Laurens Corbière
discuswerpen 39.43 Freek Tiel Groenesteege
kogelstoten 13.65 Freek Tiel Groenesteege
speerwerpen 42.88 Laurens Corbière