Goed debuut Jurjen Polderman op EK cross

19 december 2015

Hyères (FR), 13 december 2015, EK cross - Geen sneeuw, geen modder, geen kou, maar een paardenrenbaan en prettige temperaturen in het zuiden van Frankrijk vormden het decor van de Europese kampioenschappen cross 2016. Het parcours was voornamelijk vlak met een paar lastige, tempobrekende heuvels en een bos met een verend tapijt van dennennaalden. Op het eerste gezicht ideaal voor de lopers met veel snelheid in de benen, maar achteraf veel selectiever dan gedacht.

Jurjen had een voortvarende start en liep de eerste ronde rond de 25ste positie. Vervolgens zakte hij wat weg in het internationale geweld en het hoge tempo, zonder overigens zijn eigen tempo te verliezen. Het vervolg van de ruim 10km lange wedstrijd was één lang positie-gevecht waarin Jurjen zichzelf halverwege de race terugvond rond de 50ste plaats (van de 76 deelnemers).

In de laatste ronde slaagde hij er in om te versnellen en eindigde met een machtige eindsprint op de 33ste plaats. Net achter de andere debutant in het NL-team, Roy Hoornweg (32ste). Gertjan Wassink eindigde op de 24ste plaats en Michel Butter werd 17de. Omdat kopman Chalid Choukoud geblesseerd uitviel, bleef een teammedaille buiten bereik. De vijfde plaats voor Nederland was overigens wel de hoogste klassering voor een mannenteam op een EK-cross ooit.

Hieronder een foto-impressie van de atletiekunie (Erik van Leeuwen).