In memoriam: Hans Vente

10 maart 2016

Hans Vente
10 februari 1950 – 29 februari 2016

Op 29 februari overleed onverwacht na een kort ziekbed een van de oud-voorzitters van AV Clytoneus: Hans Vente. Zijn omgeving was met stomheid geslagen over het snelle verloop van zijn ziekbed. Op zaterdag 5 maart namen we in Utrecht afscheid van hem.

Samen met een aantal andere lopers uit het Hofpoort Ziekenhuis klopte Hans eind 1990 aan bij de club. Zij hadden het plan opgevat om via een sponsorloop het Poolse dorpje Kolo van betere ambulances te voorzien. Onze club bood aan hen bij wijze van sponsoring gratis mee te laten doen aan de trainingen. Een aanbod dat de hele groep graag aannam. Op 3 november 1991 voltooide een negental lopers de New York City Marathon en in 1992 is een drietal opgeknapte ambulances aan het ziekenhuis in Kolo overgedragen. Een prachtig resultaat!

Toen de inspanningen erop zaten, bleek de sfeer bij de vereniging enkele van de lopers zo te bevallen dat zij besloten lid te worden. Onder hen was Hans. In die tijd ontstond ook een groepje lopers die zich op zondagmorgen bij het viaduct “het Vinkje” verzamelden om gezamenlijk een lange duurloop te doen. Deze groep noemde zich de “SuMo’s”, vanwege het feit dat alles draaide om de SUnday MOrning. Ook het gevecht tegen de kilo’s speelde zijdelings een rol. De SuMo’s gingen regelmatig op trainingskamp naar Terschelling en hadden daar veel lol.

Het regelmatige contact leidde tot de vraag of Hans wellicht de op dat moment waargenomen positie van voorzitter van onze vereniging op zich wilde nemen. Dat deed hij en van februari 1992 tot februari 1995 leidde hij de club. Juist in die periode werd de toenmalige sintelbaan door de KNAU (atletiekunie) afgekeurd voor wedstrijden. Onder Hans’ leiding zijn toen direct stappen genomen om te komen tot de vervanging van de sintels door een kunststofbaan. Die baan werd uiteindelijk pas in 2000 geopend.

Hans was een zeer aimabel mens, die graag bereid was om de handen uit de mouwen te steken, iemand die ook goed luisterde en relevante suggesties deed als er zaken diende te worden opgelost. Heel jammer dat hij niet langer onder ons is. De club mist weer een ikoon.