De eerste Ronde Venen Marathon

21 november 2017

Het is leuk als clubleden deelnemen aan evenementen en hiervan verslag doen. Zelfs als je al jaren aan de start verschijnt, kun je nog steeds genieten van de energie van de organisatie en vrijwilligers, het enthousiasme van de deelnemers en de after-party na de finish. Zojuist las ik het verslag van Floris Otto, mini-pupil bij onze vereniging en zijn eerste wedstrijd. Wat geweldig om te lezen, maar goed om te weten dat wij dat enthousiasme (50+ ……!!! ) eigenlijk ook nog hebben, maar het niet meer op deze manier (mogen) uiten. Dit is natuurlijk een kleine hint naar alle leden om deze uitdaging zo af en toe eens aan te gaan en te genieten van een wedstrijd, de route en je / jullie prestatie(s).

Afgelopen zondag 19 november was de Ronde Venen-marathon, nieuw en zeker een vermelding waard. De start en finish is in het centrum van Abcoude, vervolgens ga je in één grote ronde door alle acht kernen van de gemeente De Ronde Venen: Abcoude, Baambrugge, Vinkeveen, Wilnis, Mijdrecht, De Hoef, Amstelhoek en Waverveen. De marathon heeft een zeer afwisselend parcours langs kronkelende riviertjes, over een voormalige spoorbaan, door weilanden, over een natuurpad in het natuurgebied Botshol en langs vaarten.

In je eentje of als duo, de zogenaamde duoloop: dan leg je de marathon met z'n tweeën af. Er loopt altijd één persoon; de andere persoon fietst dan mee. Het wisselen mag naar eigen inzicht.

Ook Clytoneus waagde zich aan de start van dit evenement, voornamelijk als duo. Al ervaring opgedaan in Twente (in oktober), maar er was een wezenlijk verschil: in de Ronde Venen geen balletjes, frikandellen en wijn onderweg, maar water en sportdrank, daarnaast was de temperatuur 7° in plaats van 23° met een hele stevige wind, die door de polder toch goed voelbaar was. Tsja, als je op de fiets verder moest betekende dat je jezelf echt goed moest aankleden om te voorkomen dat de benen bij de volgende wissel dus niet meer willen doen wat ze toch nog even moeten doen: lopen en graag een beetje vlot.

Een nieuw evenement organiseren kost veel tijd en energie, maar het was de moeite waard. Er is een mooie wedstrijd neergezet met een prachtig parcours, over voornamelijk asfalt maar af en toe wel flink door de bagger. Bij de finish stond er erwtensoep en glühwein, dat paste helemaal bij deze weersomstandigheden.

Met een mooi aandenken (jaha…… een medaille) gingen naar huis:

Marathon  
Marcel Kemp 4u.21.51
Duo-lopers  
18e duo: Dirk Blom/ Ton de Koning 3u.26.43
30e duo: Gea Blom / Aafke Smeets 3u.38.37
35e duo: Rob Stofberg / Cees Methorst 3u.43.29
40e duo: Hilda Brak / Marijke Kroon 3u.45.02

Op zaterdag 18 november heeft Siepke van der Burg met haar vader de 10.3 km gelopen in Monster. Ook hier geen ideale omstandigheden, mul zand en een stevige tegenwind op het strand. Ze kwam na 1u.04.27 over de finish. Meer info op de websites van beide evenementen.

Hilda Brak