Wedstrijdverslag 34e triathlon Woerden

29 mei 2018

Traditiegetrouw is op 2e Pinksterdag de Triathlon van Woerden. Veel bekenden, zowel bij de deelnemers als de toeschouwers. ’s Ochtends was er ook een aardige groep deelnemende triatleten die hielpen met de opbouw van het parcours. Startnummers op de fietsenrekken plakken bleek overigens toch iets ingewikkelder dan vooraf gedacht. Maar ach, na alle voorbereidingen kon de wedstrijd beginnen!

De kwart afstand

Het water van de Singel had dit jaar een zeer aangename temperatuur. Om 13:45 uur klonk het kanon als startschot voor de 1/4.

Dames

Een klein kwartiertje nadat het startschot had geklonken en de zwemmers ieder hun weg zochten, stonden de eerste atleten van Clytoneus alweer op de kant. Bij de dames kwam Corinna Mocking als eerste uit het water, gevolgd door Marloes Voorhout en Gea Boschker. Een snelle wissel zorgde ervoor dat Marloes Voorhout als eerste Clytoneus atlete aan het fietsparcours begon. Zij gaf deze positie tot en met de laatste paar kilometers niet meer weg. De laatste kilometers werd met gepaste afstand kop over kop gefietst met Corinna Mocking om zo bijna gelijktijdig van de fiets af te stappen. Ook door de andere Clytoneus atleten werd goed hard gefietst tijdens het fietsonderdeel. Liesbeth van Wijk noteerde een tijd van 01:06:34, gevolgd door Aafke Smeets die na een tijd van 01:09:06 weer terugkeerde in het parc fermee om aan het afsluitende looponderdeel te beginnen. Op het looponderdeel kwam Hilda Brak met een tijd van 00:47:17 als snelste Clytoneus atlete uit de bus. Letterlijk op de voet gevolgd door Gea Boschker met 00:47:58 en Marloes Voorhout met 00:48:59. Na de finishboog was het ook weer een feestje waarbij de felicitaties tussen Clytoneus atleten over en weer gingen.

Heren

Voor de wedstrijd werd bij de Heren 24 Lennart Kleinjans als lokale favoriet bestempeld dankzij een sterk optreden bij de 1/4 triathlon in Breukelen. Hij wist dat hij te maken zou krijgen met de winnaar van 2017 en dat het lastig zou worden om die te verslaan. In de wisselzone aangekomen spotte hij de nationale topper Sven Strijk waardoor het halen van het podium een pittige opgave zou worden.

Na het traditionele schot van het kanon veranderde de Woerdense Singel in een wildwaterbaan. Johan Remmits wist zoals wel vaker als eerste Clytoneus atleet uit het water te klimmen, gevolgd door Herman Stelling, daarachter kwam Lennart en daarna kwam een contingent clubleden achter elkaar op de kade geklommen: Wilco, Wilfred, Han, Henk-Jan, Erik en Mike zaten vlak bij elkaar. Ook Michael, Chris en debutant op de kwart-triathlon Nick zaten na het zwemmen goed in de wedstrijd.

Op de fiets probeerde Lennart naar de kop van de wedstrijd te fietsen en toen hij Herman eindelijk te pakken had, begon hij er vertrouwen in te krijgen. Helaas viel hij uit door een valpartij die veroorzaakt werd door een lekke tube. Een blik op de fietstijden liet zien waarom het zo lang duurde voor hij bij Herman was; die was op weg naar een fietstijd van 59 minuten laag! Ook Han zette een snelle fietstijd neer, ruim onder het uur. We wisten dat Nick een goede fietser is, maar hier bewees hij het definitief door ook onder het uur te fietsen. Sterke staaltjes op het fietsen werden ook neergezet door Wilco (1:00), John (1:02), Wilfred (1:03), Erik (1:04), Hessel (1:03) en Mike (1:03).

Op het looponderdeel stak er één clubgenoot bovenuit en dat was Henk-Jan. Die zette overall de derde looptijd neer en klom daardoor op van de 25e naar de 10e plek. Daarmee kwam hij midden tussen andere Clytoneus leden terecht want Herman werd met een goed looponderdeel vierde overall, vlak voor Han en Wilco die zesde en zevende werden. Nick werd 11e, Wilfred 13e, Erik 14e, Johan 18e, en Hessel 20e.

Herman werd niet alleen overall vierde en snelste Woerdenaar, maar was ook met overmacht winnaar bij de Heren 45, de categorie waar Wilfred tweede werd. Han (2e) en Cees (3e) stonden op het podium bij de Heren 50. In die categorie werden Philip (altijd sterk lopend) en John (altijd sterk fietsend) respectievelijk 4e en 5e. Johan pakte de winst bij de Heren 55 met naast zich Robert die derde werd. Erik oogstte succes bij zijn nieuwe categorie Heren 60. Hij kaapte de gouden medaille weg.

De achtste afstand

De 1/8 triathlon was verdeeld over twee series. Om 14:30 uur startten als eersten de junioren en senioren en een half uur later de masters (40+).

Dames

De dames van triathlon Clytoneus waren op de 1/8 afstand vertegenwoordigd in de leeftijdscategorieën 24, 40, 45 en 55.

Bij de dames 24 streden Evi van Ekris en Chantalle Timmer mee voor een mooie plek in het klassement. Evi raakte tijdens de wissel van het fietsen naar het lopen gewond aan haar voet doordat ze over het ruwe asfalt schuurde. Desondanks trok ze haar loopschoenen aan en begon ze aan haar laatste onderdeel. Met het doorzettingsvermogen haalde ze een derde plek op het podium. Chantalle finishte ruim twee minuten later dan Evi en werd daarmee knap zesde.

Ook bij de masters was het podium goed gevuld met dames van Clytoneus. In de categorie 40-45 stonden de zussen Fran Ruijssenaars en Joke Snijder naast elkaar op het podium op één en twee. Joke kwam eerder uit het water maar werd al vrij snel bij het fietsen ingehaald door Fran die haar daarna tot het eind voorbleef. In de categorie 45-50 ging de eerste plek naar Hedwig Pijnenburg met een tijdverschil van acht minuten op de nummer twee. Claudia van der Laan werd tweede. Voor haar was dit al de tweede keer dit jaar dat ze op het podium belandde, al eerder won zij een prijs bij de Bosdijkloop. Verrassende derde was Annelies Danhof die dit jaar voor het eerst aan de triathlon van Woerden meedeed.

Hedwig en Claudia op het podium.

Heren

Bij de heren onder de 20 was het Joren Kroon die als eerste finishte en wel in een tijd van 01:06:27. Na het fietsonderdeel pakte hij zijn voorsprong op de rest en gaf zich niet meer gewonnen.

Bij de heren 50-55 waren drie deelnemers vertegenwoordigd van triathlon Clytoneus. Bart de Kruiff is in zijn voorbereiding voor de NK op de halve afstand in Nieuwkoop op 4 juni 2018. Hij stond voor de keuze: óf voluit op de 1/8, óf niet voluit de 1/4. Hij besloot te gaan voor de 1/8 met als doel zijn prestatie van vorig jaar (zesde in zijn categorie op de 1/8) te verbeteren. Na de nodige tegenslag qua gezondheid in het voorseizoen heeft Bart niet optimaal kunnen trainen. Maar langzaam aan werd hij sterker en dus ging hij vol goede moed van start met als motto: alles ‘ontspannen en gecontroleerd’. Bij het zwemmen lukte dat goed. Met focus op de ademhaling en de techniek. Eenmaal uit het water zette Bart de vaart er in om de nodige tegenstanders in te halen.

Ook het fietsonderdeel ging ‘ontspannen en gecontroleerd’. Bart zette in om gemiddeld 260 wattage te fietsen om nog genoeg energie over te houden voor het looponderdeel in de warmte. Bij het fietsonderdeel wist Bart zijn positie te behouden. Hij werd niet ingehaald.

Bij de wissel de hardloopschoenen aan en Bart vertrok rustig uit de parkeergarage om te voorkomen dat zijn hartslag gelijk omhoog zou schieten. Vanwege het warme weer deed Bart het eerste rondje rustig aan. Hij had een lekker ritme te pakken en werd enthousiast aangemoedigd door publiek en collega triathleten. In de tweede ronde nog een kleine versnelling, maar nog niet te hard. Achteraf misschien iets te behoudend. Bart wist er namelijk nog een sprint uit te persen de laatste paar honderd meter en kwam met een prima gevoel over de finish. En toen gebeurde wat Bart nooit had verwacht. Zijn naam klonk over het Kerkplein en mensen begonnen om hem heen te juichen. YES! Een podiumplek! Voor de eerste keer! Daar stond hij vol trots op het podium, met zijn handen in de lucht, alsof hij de winnaar was. Bart heeft genoten en het smaakt naar meer!

Bart op het podium.

Bij de heren 60+ waren er podiumplaatsen voor Henk van Pelt (1e) en Teus van Zelderen (2e)

De 34e editie van Triathlon Woerden kan weer als een succesvolle editie in de boeken voor de vereniging aangezien het podium veelvuldig oranje gekleurd was. Met zo veel snelle tijden en hoge noteringen kunnen we van een heel geslaagde editie spreken en zien we het komende seizoen met veel zin tegemoet.