Verslag 3e Mannencompetitie

9 juli 2018

Zondag 1 juli 2018, 9.45 uur: Tijd voor de geweldenaren van de mannenploeg van AV Clytoneus om te vertrekken naar Naaldwijk voor de laatste seniorencompetitie van het seizoen. Tenminste, als iedereen op tijd was gekomen. Noobar was vergeten dat hij nog de polsstokken op zijn auto moest bevestigen, Marc en Bart kwamen net uit hun bed gerold en Laurens zag geen reden om zich te haasten. Met enige vertraging was dan echt de tijd gekomen om op weg te gaan richting naar de baan van AV Olympus `70. Op naar mooie prestaties, nieuwe PR’s, en misschien wel een clubrecord op discus, maar bovenal op naar handhaving in de tweede divisie!

Het was aan Lars van Golstein Brouwers om het spits af te bijten met het onderdeel hoogspringen. Na zijn 1.90 meter van de vorige keer waren de verwachtingen hoog gespannen: Zou Lars in staat zijn om vandaag de 2.00 meter te halen? Helaas werd de lat net te hoog gelegd. Tijdens de derde poging op 1.95 meter leek de lat te blijven liggen, maar uiteindelijk viel deze er toch af. Door dit gebrek aan geluk was het (nog) niet aan Lars besteed om een poging op 2.00 meter te wagen. Desondanks wel een evenaring van zijn PR. Ook op hinkstap was het aan Lars om de eer hoog te houden voor Clytoneus. Een verbetering van zijn PR van 12.65 meter naar 12.89 meter vormde de basis voor een derde plaats en een mooi puntenaantal op dit onderdeel. Volgende keer over de 13 meter, Lars?

Terwijl het hoogspringen bezig was, had Daan Jansen de taak om overeind te blijven op de 110 meter horden. En dat was makkelijker gezegd dan geDaan! De harde tegenwind van 3.9 meter per seconde (eigenlijk 1.8 meter per seconde, maar dit klinkt wat indrukwekkender) zorgde ervoor dat het aardig lastig werd om soepel over de hordes te vliegen. Uiteindelijk is een tijd van 16.84 seconden daardoor zeer verdienstelijk. Ook op de 100 meter bleef de wind de atleten parten spelen. Desondanks liep Daan naar een tijd van 12.22 seconden. Naast Daan stond Jochem de Kruijff op deze afstand namens Clytoneus opgesteld. De 100 meter is niet meteen een onderdeel waarvan je denkt: “Zo, dat is echt iets voor Jochem”, maar hij deed het toch maar even. Na een ietwat trage start stond er een tijd van 13.07 seconden op de klok. Niet gek voor een werper!

Gelukkig had Jochem hier nog niet al zijn kruit mee verschoten, want er wachtte hem na de 100 meter nog de zware taak om een kilo van welgeteld 7.26 kilo een stukje de kogelbak in te stoten. Nou, dat lukte aardig! Onder toeziend oog van ons trouwe jurylid Renske Dekker, die dit keer helaas niet bij polsstok was ingedeeld, kreeg Jochem het voor elkaar om zijn PR met ruim een meter te verbeteren van 8.70 meter naar 9.76 meter. Ook Laurens Corbière, die langzamerhand toch wel een beetje kaal begint te worden, kreeg de kans om een poging (eigenlijk vier pogingen) te wagen op dit onderdeel. Net als Jochem lukte het Laurens om zijn PR te verbeteren, al was het niet met een meter: van 11.56 meter naar 11.64 meter. Dit neemt niet weg dat dit een geweldige afstand is!

Hét onderdeel van vandaag was het discuswerpen. Van tevoren waren de verwachtingen hoog gespannen, werden er stiekem heel wat disci gegooid en er werd zelfs gesproken over een mogelijke verbetering van het clubrecord. De vraag was alleen: Door wie? Allereerst was het de beurt aan Laurens, die net als op kogel de nodige ervaring heeft op dit onderdeel. Zijn afstand van 38.50 meter was dan wel geen clubrecord, maar wel een PR en zeker een goede uitgangspositie om de strijd tegen Thijs Ros te gaan winnen. Ruim een uurtje later was het aan Thijs om te laten zien waartoe hij in staat was. En dat was nogal wat! Met een afstand van 39.69 meter werd het clubrecord flink verbeterd. Hierdoor werd zowel de concurrentiestrijd met Laurens als met Ivo van Haaren van KAV Holland gewonnen. Het blijft verbazingwekkend hoe zo’n oude man van 38 in staat is om zulke fantastische dingen te doen...

Een ander spektakelstuk op deze dag was net als tijdens de eerste competitiewedstrijd de 5000 meter.  Het kon dan ook niet anders dat onze trouwe atleten Michel Mooij en Tim Valentijn de eer hadden om op dit onderdeel uit te komen namens AV Clytoneus. Ik wil geen oude koeien uit de sloot halen, maar voor degene die het vergeten was: Tijdens de eerste competitiewedstrijd hield Michel het na 3000 meter voor gezien, waarna hij nog wel even aan Tim meldde dat het zeker noodzakelijk was dat hij de 5000 meter wel zou uitlopen. Het leuke was dat dit keer de rollen waren omgedraaid. Hoewel Tim voortvarend startte, lukte het hem niet om het tempo van de eerste groep bij te benen. Toen hij vervolgens het tweede groepje atleten, inclusief Michel, werd ingehaald, was het klaar. Het enige verschil met de 5000 meter in Gouda was dat Tim de race wel uitliep. Complimenten daarvoor! Toch jammer dat hij met nog twee ronden te gaan al op zijn PR zat. Uiteindelijk liep Michel naar een tijd rond de achttien en een halve minuut. En Tim? Die was nog aan het lopen, toen wij al lang en breed aan het genieten waren van een lekker biertje op het dakterras van AV Clytoneus.

Als mannenploeg van Clytoneus hadden wij het geluk dat we de beschikking hadden over vier NK-gangers. Naast Daan, die op het NK de 110 en de 400 meter horden liep, namen ook Marc Roes en Jelle Timmerman deel aan dit NK in Emmeloord, maar dan op de 800 meter. Met deze ervaring nog in hun achterhoofd stonden ze vandaag zelfverzekerd aan de start van dezelfde afstand: de 800 meter. Hoewel de omstandigheden allesbehalve ideaal waren door de warmte en de harde wind, werden er door deze twee jonge, maar daardoor zeker niet minder ervaren atleten twee mooie tijden neergezet. Marc liep naar een tijd van 2:01,47 minuten en Jelle naar 2:03,46 minuten. De vierde NK-ganger die vandaag in actie mocht komen was Noobar Vartan. Van tevoren had Noobar er niet veel vertrouwen in door de harde wind, maar achteraf gezien was dit absoluut niet nodig. Met zijn kleine, slappe stok vloog Noobar naar een afstand van 3.50 meter. Dit was dan wel 22 centimeter onder zijn PR, maar nog steeds een goed resultaat wat een flink aantal punten opleverde.

Door de afwezigheid van onze topsprinters Daniël Versteeg, Jorn van der Maat en Gijs Straver was Thijs genoodzaakt om een Mila-atleet op de 200 en de 400 meter op te stellen. Het was aan Hugo van der Ploeg om deze twee lastige afstanden te lopen. De 400 meter, waar Hugo onderhand de nodige ervaring op heeft, ging niet onaardig. Door een goed tweede deel van de race liep hij naar een tijd van 54.60 seconden, wat een verbetering van drie honderdste is van zijn PR. Tsja, en dan de 200 meter. Zoals Gijs in de groepsapp zei: “Had niemand tegen Hugo kunnen zeggen dat de 200 meter een sprintnummer is?” Toch jammer dat iemand die zelf niet bij de wedstrijd kon zijn door nota bene een vakantie, commentaar geeft. Al moet ik toegeven dat er wel een kern van waarheid in zit, want de tijd van 25.43 seconden zou een goede doorkomst voor een 400 meter kunnen zijn.

En laat het slotstuk van de dag nou net de 4 x 400 meter zijn. Namens Clytoneus was het aan Daan, Marc, Jelle en Hugo om de dag goed af te sluiten. De eerste 400 meter was voor Daan. Mede door een goede start was hij op weg om het stokje met een goede uitgangspositie over te geven aan Marc, maar zijn 400 meter was net even 100 meter te lang. Gelukkig waren de benen van Marc na de 800 meter nog redelijk goed, waardoor hij tijdens zijn 400 meter een atleet wist in te halen. Nadat Jelle het stokje had ontvangen, liet hij zien dat ook hij in staat is om een snelle 400 meter te lopen. Met nog 400 meter te gaan lag Clytoneus namelijk op plek vier, vlak achter de nummer 3. Aangezien Hugo na zijn 200 meter zou moeten weten hoe hij een snelle 400 meter zou moeten lopen, zou je denken dat hij de nummer drie nog wel even zou inhalen. Helaas waren de benen na deze vermoeiende dag niet zo goed meer en lukte het Hugo alleen nog maar om de vierde plaats vast te houden. Uiteindelijk liepen de vier jonkies naar een degelijke tijd van 3:38,03 minuten, wat  na twee series goed was voor een zevende plek op de 4 x 400 meter.

Met een voldaan gevoel konden we hierna huiswaarts keren: tijd voor nog meer gezelligheid! Onder het genot van een biertje en pizza was er nog één belangrijk onderdeel waar aandacht aan moest worden geschonken: de Man van de Dag Verkiezing. Van de vele nominaties sprongen er een paar uit. Arjan nomineerde ene Rens Dekker, omdat hij, en daarmee alle andere juryleden, ook vandaag weer trouw zijn taak had vervuld. Daarnaast werd Jochem genomineerd, omdat Jochem, ondanks dat hij niet altijd de punten binnenhaalt, altijd weer present staat om mee te doen aan een competitiewedstrijd. Een nominatie voor Thijs kon natuurlijk niet ontbreken, omdat het niet niets is om een clubrecord op discus te werpen. Uiteindelijk scheelde het niet veel, maar met één stem meer dan Jochem won Thijs de verkiezing. De avond werd traditioneel afgesloten met een potje Tienen, waar ook ditmaal Hugo weer een makkelijk doelwit bleek te zijn.

Na drie competitiewedstrijden kunnen we nu zeggen dat we ook volgend jaar gewoon weer te bewonderen zullen zijn in de tweede divisie. Waar gemiddelde prestaties wel niet toe kunnen leiden... We hebben de Clytoneus kleuren dit zomerseizoen weer met een leeuwenhart vertegenwoordigd en dat is iets waar we best trots op mogen zijn!

Hugo van der Ploeg