Knappe prestaties Clytoneus bij triathlon

21 mei 2019

Clytoneus-teams in actie in de triathloncompetitie

Dit jaar werd de openingswedstrijd van de Teamcompetitie triathlon in Almere Haven gehouden. Het format was de time time trial; een sprint-triathlon die je als team van vier aflegt, waarbij de teams om de 90 seconden worden weggeschoten. Je moet als ploeg samenwerken om zo snel mogelijk bij de finish te komen en de tijd van de derde teamgenoot telt. Dit zorgt ervoor dat een goed niveau in de breedte en een slimme tactiek belangrijk zijn. Vooral bij zwemmen en fietsen gaat het een stuk makkelijker als je achter iemand zit. Hilda, Fran, Evi en Eline sloegen het trainingsweekend over om Clytoneus te vertegenwoordigen en Nick Rekers, Erwin, Henk-Jan en Lennart deden hetzelfde voor de mannenploeg.

Voor de wedstrijd werd er opgekeken tegen het zwemmen omdat er 750m moesten worden afgelegd in fris water van zo’n 13 graden. Vanwege haar mouwloze wetsuit wilde Evi graag vlot doorzwemmen om niet in een ijsklontje te veranderen en dat deed ze; ze kwam na ongeveer 12 minuten al op de kant geklommen. De andere dames bleven bij elkaar en troffen een aangeklede Evi aan in de wisselzone. Op de fiets voelden Fran en Evi zich sterk, maar nam Evi het kopwerk op zich omdat Fran nog zou gaan lopen en zijzelf vanwege een knieblessure na het fietsen zou stoppen. De dames zetten een mooie fietstijd neer en stoven de wisselzone in. Op volgorde van ervaring kwamen ze daar weer uit: Hilda als eerste, daarna Fran en toen Eline, die een mooi debuut maakte in de Teamcompetitie. In die volgorde kwamen de dames ook over de finish. Moe maar tevreden genoten ze van een bekertje sportdrank of warme chocomel (Fran).

De mannen hadden ook een uitgekiende tactiek: Nick zou vanwege een loopblessure de ploeg bijstaan bij het zwemmen en fietsen. Dat zwemmen deed Nick op kop voortreffelijk, een gelijkmatig tempo en strak van boei naar boei, hij haalde zelfs een eerder gestart team in. Op de fiets deed Lennart het meeste kopwerk, af en toe afgelost door de anderen, maar vooral door Nick die zich de laatste kilometers leeg fietste zodat de rest fris de wisselzone terug in kon gaan. Erwin had als sterke fietser fluitend in het wiel gezeten, maar dat was om de loopsnelheid te maximaliseren. Dat viel niet tegen want hij strooide met kilometers onder de vier minuten. Henk-Jan liet zien dat hij snel leert want ondanks slechts één gezamenlijke training zat hij strak in het wiel met fietsen en had hij met lopen eigenlijk nog te veel over! De mannen werden uiteindelijke zevende van de negentien en opvallend was dat ze op elk onderdeel even sterk waren ten opzichte van de concurrentie.

Alle deelnemers waren enthousiast over hun deelname en het goede weer had daar slechts een beetje aan bijgedragen, het format en de sfeer veel meer. Hopelijk slaat het enthousiasme voor de clubcompetitie over op meer triatleten en staan er 8 juni in Weert weer gevulde ploegen aan de start van de Olympische afstand stayer-triathlon.
 

Teamtriathlon

Vrouwen

Mannen

750 m Z

17:46

11:53

T1

03:23

02:36

21 km

41:26

31:51

T2

01:50

01:18

4,5 km L

31:16

17:19

Totaal

1:35:39

1:04:55