Jeugdtrainers zijn top!

17 juni 2019

Bedankt!

Mijn dochters Valerie (9) en Flore (6) zijn allebei gestart met atletiek bij de Peuterpret. Als ik het goed heb was Valerie de allereerste aanmelding toen dit onderdeel ruim 6 jaar geleden van start ging olv Ron Vermeij, en Flore ging mee. Eerst langs de kant, maar actief in het spel vanaf het moment dat ze kon lopen. Valerie is nu een B-pupil, en alles bij elkaar hebben we al met een hele hoop (jeugd)trainers te maken gehad. 

En daar heb ik eigenlijk vooral wat over te zeggen: Clytoneus heeft echt een grote groep zeer betrokken, goed opgeleide jeugdtrainers die elkaar sterker maken, verder opleiden en die met een verbazingwekkende hoeveelheid pedagogisch talent al die pupillen mede grootbrengen. Ze proberen echt ieder kind op zijn eigen niveau verder te brengen. Dus bij sommigen zoeken ze actief naar nieuwe uitdagingen (bijv als er een clubrecord in zicht komt), bij anderen ligt de nadruk veel meer op persoonlijke records. Er wordt gedold, er worden grapjes gemaakt én er wordt gecorrigeerd. Kinderen worden uitgedaagd én kinderen worden op hun gemak gesteld en soms letterlijk bij de hand genomen.

Bij de wedstrijden zijn er altijd trainers mee. Ze proberen de taken zo goed mogelijk te verdelen, zijn daar aanspreekbaar op en ze maken er een feestje van voor de kids. Ook geven ze technische aanwijzingen tussendoor en letten ze op waarop ze de komende trainingen het accent moeten leggen. Ze staan echt voor hun pupillen. Ik vergeet nooit meer mijn eerste beeld van Roeland, die zich (ook na herhaaldelijk en steeds explicieter aandringen van de wedstrijdleiding) niet liet wegsturen uit het vak van “zíjn pupillen” tijdens een cross waar de kinderen zo lang mogelijk hun jas moesten aanhouden. Geweldig vond (en vind) ik dat!

Ik bedenk me af en toe dat deze trainers dit allemaal in hun vrije tijd doen. Elke week een of meer trainingen, regelmatig een hele of een halve dag naar een wedstrijd, en binnenkort weer anderhalve dag pupillenkamp. Allemaal naast school, studie, flinke stage-projecten, en al hun andere activiteiten. En ergens willen ze zelf natuurlijk ook nog sporten!

Na de laatste regiowedstrijd dacht ik erover een rijtje trainers een bedankje te sturen. Maar eigenlijk vind ik dit een betere manier.

Hugo, Hugo, Thomas, Mike, Roeland, Maaike, Niels, Steven, Nienke, Cecilia, Lars, Jochem, Nadine en al die andere helden die ik nog ga leren kennen: ik ben heel blij met jullie en ik denk zomaar dat ik niet de enige ouder daarin ben!

Sportieve groet, 

Lenneke van Keulen